Προληπτική συντήρηση

Ο εξοπλισμός και οι άλλες μονάδες του εργοστασίου πρέπει να διατηρούνται σε καθαρή και λειτουργική κατάσταση και να επιδιορθώνονται, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, ώστε να προλαμβάνεται η αλλοίωση των προϊόντων. Πρέπει επίσης να υπάρχουν προγράμματα προληπτικής συντήρησης. Κατά τη διάρκεια της προληπτικής συντήρησης καθώς και των επισκευών πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

Το προσωπικό συντήρησης πρέπει να προστατεύει τις ζώνες παραγωγής από τυχόν μολύνσεις όταν γίνονται εργασίες συντήρησης. Μετά από κάθε συντήρηση πρέπει να πιστοποιείται η καταλληλότητα του χώρου για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι επισκευές του εξοπλισμού πρέπει να γίνονται με προσοχή και συνέπεια, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να επαναληφθούν ξανά λόγω της μη ορθής αποκατάστασης των βλαβών.

Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο τα κατάλληλα υλικά για μόνιμες επισκευές και μετατροπές του εξοπλισμού (μονωτικές ταινίες, ελαστικοί επίδεσμοι, κρεμάστρες και άλλα αντίστοιχα υλικά θεωρούνται ακατάλληλα).

Πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο εκείνα τα λιπαντικά που είναι κατάλληλα να έρχονται σε επαφή με τα προϊόντα και να αποφεύγεται η υπερβολική λίπανση των μηχανών. Τα προϊόντα να προστατεύονται από γράσο και λάδια διαρροών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πραγματοποιείται έλεγχος της καλής κατάστασης του εξοπλισμού από τους υπεύθυνους του τμήματος διασφάλισης της ποιότητας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *